Den nye Selvforsynende Have

Udgangspunktet

Jeg tager udgangspunkt i John Seymours "Den nye Selvforsynende Have", når jeg forsøger at blive mere selvforsynende. Det ville være mere oplagt at sige at udgangspunktet var "Den nye komplette Håndbog i Selvforsyning", men lidt udvidet havebrug er et mere realistisk udgangspunkt. Jeg drømmer naturligvis også om at komme til at lave andet end lige havebrug, men man skal starte et sted. Men det er også en form for selvforsyning, når der kun bliver bestilt håndværkere, hvis der på et tidspunkt bliver en opgave på huset, man ikke selv kan udføre lovligt.

Der er en meget større glæde ved at se at en tomat på en hjemmedyrket tomatplante begynder at blive moden, end der er ved at tage på arbejde. Rent økonomisk vil det aldrig kunne svare sig at blive selvforsynende, men man skal heller ikke bruge energi på at jagte usselt mammon, man ikke har brug for. Det er bedre at søge glæden og lykken imens man er i live, end det er at skrabe penge sammen, som alligevel i sidste ende ender i statskassen.

Ud over køkkenhaven og et par æbletræer, har jeg også planer om at komme til at holde kaniner på et tidspunkt. Der er alligevel en stor overproduktion af græs på grunden, og det kan lige så godt blive oparbejdet til noget kød, og kaniner er et nemt sted at starte.Det er meget nemmere end at købe en tyrekalv billigt af naboen og fede den op på græs i løbet af sommeren. Det er selvfølgelig også en mulighed, men der er flere forudsætninger, der først skal undersøges. Det skal først undersøges hvor meget arbejde, der er med at få registreret at man anskaffer sådan et kræ, og det skal undersøges om det er obligatorisk med dyrlægetilsyn.