Tobak

Jeg har dyrket tobaksplanter i nogle år. Jeg kan få dem til at vokse sig store og sunde, men hvert år blæser bladene i stykker, inden de skal høstes om efteråret. Derfor er alt fra tørring af blade og derefter teoretiske afsnit. Når jeg får mere plads til dyrkning i drivtunnel, eller under glas, bliver dyrkningen genoptaget.

I Danmark kan man kun forvente at dyrke tobak til pibetobak og cigarer.

Frøene

De første frø blev bestilt via Internettet fra www.tobaksdyrkning.dk. Det forbedrer chancen for success, når man starter med frø af planter, der kan klare sig i det danske klima. Det er nemt selv at tage frø af tobaksplanterne, så det er kun denne ene gang jeg investerer i frø, herefter bliver de hjemmehøstede.

Sorterne

De 2 primære typer tobak, der dyrkes i Danmark er Virginsk Tobak og Bonde Tobak

Virginsk Tobak (Nicotiana tabacum virginica) dyrkes over hele kloden. Alt efter det lokale klima er det dog forskellige sorter der dyrkes, der er tilpasset de lokale forhold. Det er derfor, man skal købe frø, der er høstet lokalt for at få succes med dyrkningen.

Det var tidligere stort set kun Bonde Tobak (Nicotiana rustica), der blev dyrket i Danmark. Denne sort er mere hårdfør end Virginsk Tobak. Den kan tåle let nattefrost. Bonde Tobak er til gengæld ikke nær så velsmagende som Virginsk Tobak.

Tobak er i natskyggefamilien, og deler dermed sygdomme med tomat- og kartoffel-planter. Tobaksplanter udvikler dog hurtigt nikotin i bladene, så de får et naturligt forsvar imod skadedyr.

Spiring

Nyspiret Bonde TobakFrøene sås uden tildækning. Man kan med fordel dække såkassen med et stykke glas for at holde på fugten i jordoverfladen. Frøene er meget fine, men forsøg så vidt muligt at så dem tyndt, så de er nemme at prikle om, når de er klar til det.

Frøene sås i perioden fra februar til og med april. Frøene skal have en temperatur over 12ºC for at spire

Her ses nyspiret Bonde Tobak. Frøene spirede efter 8 dage.

Pleje

Når småplanterne har en passende størrelse, plantes de over i potter, omkring 11 cm vil være passende. Planterne er ikke særligt næringskrævende, men har gavn af et tilskud af kalium. Ved udplantning på friland vil det derfor være gavnligt at give jorden komposteret hønsemøg eller aske. Der må for alt i verden ikke bruges gødning med klor i, da det ophobes i planterne.

Jeg har med held haft tobaksplanter stående i 12L spande på en lukket terrasse, men potterne er for lette til de tunge planter, til at det er praktisk udendørs. Planterne vælter i blæsevejr, og bladene knækker. Hvis man vil have tobaksplanter udendørs i potter, skal man derfor enten have et sted at stille dem, hvor der altid er fuldstændig læ, eller man skal vælge nogle potter med god tyngde i.

Frøtagning

Bondetobaks frøDe sundest udseende planter skal have lov at gå i blomst, så man kan høste de brune frøkapsler til næste års planter.

Billedet viser Bondetobaks frø, der er høstet midt i juli. Kapslerne skal høstes, når de begynder at åbne sig. De skal håndteres med forsigtighed, da frøene nemt falder ud af kapslerne.

Høst og tørring

Tobaksplante skitse
Tobaksplante skitse

Hvis tobakken skal bruges til pibetobak, skal bladene helst være helt gule. Tobaksblade til cigarer kan nøjes med at være gule i spidsen og kanterne.

Tobaksbladene høstes ved at trække stænglen på bladet nedad, indtil det knækker af. Bladene høstes nedefra på planterne, efterhånden som bladene bliver modne.

Bladene trækkes på snor og hænges til tørre. Bladene kan med fordel vendes skiftevis med forside og bagside imod hinanden, da det minimerer risikoen for at nogle blade klasker sammen imens de er hængt til tørre.

Tørreprocessen kan med fordel ske under et halvtag, hvor bladene får masser af luft, men de ikke bliver udsat for sollys. Hvis man har et tørreloft til rådighed, er det helt perfekt til at tørre tobak.

Formålet med tørreprocessen ud over at fjerne vandet fra bladene er, at grøntkornene skal omdannes og stivelsen skal nedbrydes til sukkerstoffer. Bladene må ikke være for tørre, når bladene høstes. Ellers er der ikke nok væske til at den ønskede omdannelse kan forløbe. Temperaturen er også afgørende. Ved temperaturer under 5-6°C stopper stort set al omsætning. Ved temperaturer over 60°C dør cellerne. Så kommer tobakken til at smage som græs ved afbrænding. Grøntkornene kan smages. Den optimale temperatur til tørring af tobak er 15-30°C.

Fermentering

Er en gæringsproces, der skal hjælpes på vej, når man har små mængder blade.

Efter gæringen er færdig, fjernes midterribberne fra bladene.

Sovsning og skæring

Opskrifter på sovs er normalt baseret på store mængder sukker. Der laves en kraftig sukkerlage med tilsætning af smagsstoffer efter eget ønske. Bladene pensles med lagen, og opbevares i en dynge i et par dage.

Bladene spredes nu ud, og skal have lov at blive næsten tørre, inden de rulles sammen og skæres i strimler på under 1 mm.

Tobakken er nu klar til at ryge, men har gavn af at blive lagret lidt inden brug.