Stevia

Stevia rebaudiana

Jeg har købt en pose steviafrø hos Frøtorvet. Jeg har kun talt det til, at der var 14 frø i posen, selvom der var lovet, at der skulle være 15. Jeg kan dog godt forstå, at det kan være svært at få aftalt det rigtige antal, da frøene er meget fine. Når de er lagt på sphagnum, er de næsten umulige at se efterfølgende.

Frøene kan spires hele året indendørs, og i perioden april til juni på friland. Spiretemperaturen skal være 18-22°C. Frøene skal enten ikke dækkes til, eller dækkes af et tyndt lag vermiculite. Spiretiden er 4-6 dage.

D. 1. marts såede jeg 6 steviafrø fordelt i 2 potter.Nyspiret stevia

På 4. dagen kom de første 2 mikroskopiske spirer op, og på 5. dagen kom der yderligere 3 op.

På billedet er stevia spirerne 3-4 dage gamle.

Stevia er meget sød, men har en bismag af lakrids. Det må dog kunne udnyttes positivt i nogle retter. Stevia blev i slutningen af 2011 godkendt i EU som tilsætningsstof.

Stevia er er flerårig plante, der ikke tåler under 10°C. Med de priser, jeg har set på frø, man kan bestille over nettet, er der et kraftigt incitament til at holde planterne i live vinteren over.

Beskrivelsen af stevia planten er, at det bliver en kompakt lille busk på ca. 50 cm i højden, så det bliver endnu en ting, jeg vil dyrke i store plasticpotter, så de er nemme at flytte rundt.Stevia 1 måned efter såning

En måned efter frøene er sået, er der som det fremgår af billedet endnu ikke meget busk over dem. Den ene spire er oven i købet rådnet væk, da jeg har overvandet planterne, men de sidste 4 spirer ser ud til at klare sig fint.

Hvis man vil have et hurtigt resultat med stevia planter, vil jeg anbefale at man køber nogle færdige planter, i stedet for selv at så frøene.

Jeg kniber toppen af de planter, der bliver for lange og ranglede. Det er dels for at få dem til at sætte nogle sideskud, og dels for at få stiklinger, der kan vokse videre.

Stevia, der skyder igen efter knibning

De afknebne topskud sættes i vand i 3-4 uger, så de kan sætte et godt rodnet, inden de plantes i sphagnum. Det er en fordel at sætte stiklingerne et sted, hvor de ikke får direkte sol, da de i starten har svært ved at suge nok vand op til fordampning, hvis de får direkte sollys.

Jeg har observeret, at lange ranglede topskud med tynd stængel bliver ved med at strække sig for meget, og de tætte planter med kraftig stængel bliver ved med at være tætte i væksten. Det er derfor primært de tætte planter, jeg vælger at opformere. Det tager dog lang tid at få lavet nok planter, til at man kan tillade sig at høste dem.

Bladene høstes imens de er unge og sprøde. De kan enten bruges friske, eller tørres og hakkes til senere brug.

Den optimale temperatur for stevia skulle være 16°C, og de vil samtidig have masser af sol. Det er svært at skaffe de betingelser på naturlig vis i Danmark, men mindre kan også gøre det. Det er dog altid rart at vide i hvilken retning man skal arbejde på forholdene for planterne, hvis man har problemer med at de ikke trives.

Det bedste tidspunkt på året at tage stiklinger af stevia er lidt hen på foråret, når dagene igen bliver længere. Det skal også være så tidligt på året, at stiklingerne ikke bliver udtørret af hård sol. Det er først der, at stiklingerne er villige til at sætte rødder, og de nystukne steviaplanter forbliver pæne lave.

Hen på efteråret skal steviaplanterne stilles, så de får mest muligt sollys, og de skal ikke vandes for meget - de skal bare være let fugtige. Jeg har selv haft nogle planter der døde af lysmangles og overvanding i løbet af et efterår. Bladene visnede som ved tørke, og inden jeg indså hvad problemet var, var planterne ikke værd at redde. Tabet var trods alt ikke stører, end at jeg kunne tage nogle ekstra stiklinger det følgende forår.

Det er en fordel, at lave en løbende udskiftning af planterne, så man hvert år skifter den halvdel af planterne, der er blevet 2 år. Jeg har oplevet, at når planterne bliver ældre, bliver de meget småbladede.