Purløg

Purløg er et uundværligt krydderi, når man først har vænnet sig til at have det til rådighed det meste af året rundt

Jeg dyrker purløg i 2L potter. Det giver en passende størrelse totter at klippe af, og det giver mulighed for at tage en potte ind med mellemrum til drivning i vinterperioden.

Potterne med purløg får lov at overvintre på den overbyggede terrasse. Løgene tåler let frost, bare sphagnumen ikke er for fugtig.

Det er nødvendigt med mange potter med purløg, hvis man vil være sikker på at have en rigelig forsyning hele året, da de enkelte planter ikke holder til konstant at blive høstet i bund. De skal have hvileperioder, hvor de kan få oplagret energi igen. Om sommeren er det ikke noget problem at have friske purløg, men der skal lidt planlægning til for at komme igennem efteråret og vinteren med friske forsyninger.

Jeg lader et par potter få ro sidst på sommeren, så de er klar til at blive høstet i løbet af efteråret. Når vejret bliver så koldt, at de går af vækst ude, bliver potterne taget ind. De vokser ganske vist ikke så hurtigt om efteråret på grund af de kortere dage, men der er stadig mulighed for at høste frisk purløg.

Hen på vinteren bliver der så taget en frisk potte ind til drivning, når den har haft lidt hvileperiode, og der kommer små friske skud frem, der er afsindigt kraftige i smagen. Man skal huske at spare på purløgene, når de ter de første skud, man høster. Man skal i øvrigt ikke høste de første skud hårdt i bund, selvom det er fristende. Planterne skal have lov at samle lidt energi at starte op på, og få dannet en rimelig størrelse top.

De potter med purløg, der får lov at overvintre hele vinteren ude, er tidlige forårsbebudere. Få dage efter frosten er gået af jorden, og når lyset langsomt vender tilbage, kommer de første små sarte skud til syne i potterne. Så er det på tide at rense det meste af de visne toppe af planterne.

Med hensyn til placering af purløg, så har jeg opnået den bedste vækst ved at lade dem stå let beskyttet. Når de er rykket for langt ind i læ og skygge står de bare og hænger, uden rigtig at vokse. De skal have gødning ved næsten hver vanding, da man konstant svækker planten ved at klippe toppen af den. Purløg skal som så meget andet holdes let fugtig, men tager ikke skade af at tørre lidt ud en gang imellem.