Løg

Løg er noget af det første, der skal sættes om foråret. Stikløgene skal sættes kort efter frosten er gået af jorden om foråret. Det er typisk i starten af april, men skal sætte løgene.

Jorden skal bearbejdes grundigt inden løgene stikkes, og den skal derefter trædes fast.

Der findes forskellige angivelser af hvor dybt løgene skal sættes. Jeg sætter dem så dybt, at toppen af løget lige er dækket af jord. Jeg kradser så løbende jord op omkring løgene, når de vokser. Målet med at sætte dem så højt i jorden er, at de kommer hurtigere op.

Det er en fordel at bruge træaske til at gøde løgstykket med, da løg kan lide jord med høj pH-værdi og højt kalium indhold, men ud over det ikke er særligt krævende.

Løg kan ikke lide konkurrence fra ukrudt, så der skal hakkes og luges flittigt omkring dem, hvis man vil have et højt udbytte.

Løg skal ikke have for meget vand i vækstsæsonen. Det vil få dem til at vokse for hurtigt, hvilket kan resultere i at de flækker omkring roden, hvilket giver dårlig holdbarhed.

Når de fleste løgtoppe vælter, er løgene klar til at blive taget op. Et par dage inden optagningen løsnes løgene lidt med en greb, og de sidste løgtoppe væltes. Dette fremmer modningen af løgene.

Løgene tørres med top på, og opbevares køligt og luftigt.