Ærter

Skalærter (almindelige tidlige ærter)  kan med fordel sås tidligt. De kan tåle at komme i relativt kold jord, og spirer når jorden er varm nok. De har dog et lavt udbytte, og bruges typisk kun til første hold.

Marvært er også en almindelig ært, men kommer lidt senere end skalært.

Sukkerærter høstes inden ærterne er udviklede. Her er det bælgen, der er det primære produkt

Slikærter kan med fordel spires i et beskyttet miljø, og udplantes som småplanter. De kommer lidt før ved det, og man er fri for at duer kommer og spiser ens nysåede frø. Man kan både spise skal og ærter fra slikærter. Ærterne kommer hurtigt til at smage træls, så de må ikke blive store, inden de høstes.

Så ærter af flere omgange med knap en måneds mellemrum. Ærteplanter kan give gode bælge i omkring 3 uger, og derefter skal det næste hold ærter være klar. Plant ærterne i forskellige hjørner af haven, så de orm, der uundgåeligt kommer i ærterne, ikke kravler fra det ene hold ærter til det næste. Hvor lang tid planterne giver ærter er afhængig af sorten. Høje sorter giver nye bælge i en længere periode, og er derfor et godt valg, hvis man ønsker at plukke løbende, og kan få planterne bundet godt op. Man kan få ærtesorter, der kan blive op til 2 meter høje, og sådanne planter kræver en god opbinding.

Ærteplanter kan fiksere kvælstof fra luften, så man kan vælge at dyrke lidt ekstra ærter bare for at få bundet kvælstof.

Man kan med fordel tørre nogle af de sidste modne ærter, og bruge dem til frø det følgende år.