Skatteminimering

Der er et par forhold omkring beskatning, man skal være opmærksom på, inden man springer ud som helt arbejdsfri.

Personfradraget kan ikke bruges til modregning i aktieindkomst. Personfradraget kan derimod bruges til at modregne i kapitalindkomst (renteindtægter). Hvis man ikke har en ægtefælle, der kan udnytte ens personfradrag, kan det dermed være en fordel at have så mange renteindtægter, at personfradraget bruges på dem.

Man skal også være opmærksom på, at når man opgør indkomsten eller tabet på handel med aktier, kan tab på aktier handlet på ikke-regulerede markeder (f.eks. First North markederne) ikke fratrækkes i gevinsten på aktier på regulerede markeder. Ligeledes kan tab på aktier handlet på regulerede markeder ikke fratrækkes i gevinster på aktier handlet på ikke-regulerede markeder. Begge dele er aktieindkomst og sammenlægges ved overskud i begge kategorier, når den totale aktieindkomst opgøres.

Personfradraget er i 2020 på 46500 kr.

Denne artikel er på ingen måde udtømmende for emnet. Læsere opfordres til at søge information andre steder end denne korte artikel. Den er udelukkende ment som en opfordring til, at man skal sætte sig ind i skattereglerne for ikke at komme til at betale unødvendigt meget i skat.

Hvorfor det arbejdsfrie liv?

Det kræver enten nogle tidlige bevidste valg, eller en stor ændring senere i livet, hvis man vil have råd til i en ung alder at trække sig tilbage, og ikke være afhængig af en lønindkomst.

Da jeg fik brug for en selvstændig bolig i 2006 var holdningen fra bankrådgiverne, at man skulle købe så dyr en bolig som overholdet mulig, for boligmarkedet kunne kun stige - et fald i fremtiden var helt umuligt. Vi valgte dog at købe noget i en prisklasse, hvor vi uden problemer kunne blive boende for 2 gange understøttelse, uden vi skulle spare på noget. Som en sidebemærkning var min mand arbejdsløs, da vi købte hus, men var kommet i arbejde, da jeg mistede mit arbejde en måned efter vi havde overtaget huset. De første 20% af boligprisen blev indbetalt til ejendomsmægleren på en klientkonto. Sparekassen Kronjylland krævede 2000kr i gebyr for at oprette en konto, hvor 15% af handelssummen stod låst indtil handlen var gået igennem. De mente, at det var meget risikabelt at tage imod 2 kontooverførsler, og have pengene til at stå i en kort periode.

Vores konservative valg af hvor meget huset måtte koste gjorde, at da Realkredit Danmark efter få år for første gang varslede stigninger i bidragssatsen, var vores reaktion at opsige lånet. Det var ikke længere nødvendigt, og en flytning af et lille lån ville være alt for dyrt i gebyrer.

Grunden til at jeg endte med det arbejdsfrie liv var, at jeg var i et firma, hvor der var stor udskiftning af ledere. Det var de sympatiske, der blev fyret, og det var røvhullerne, der blev hængende. Jeg levede i en kronisk frygt for, hvornår salgsafdelingen solgte noget software, der endnu ikke eksisterede, og jeg derfor ikke kunne implementere hos kunderne. Det ville chefen mene var mit problem, selvom jeg intet havde med udvikling at gøre. Det lå desuden i luften, at det var mit personlige ansvar som supporter at softwaren virkede hos kunderne. Efter nogle år med mere eller mindre kroniske mavesmerter gik jeg til læge. Han undersøgte mig hurtigt og sagde, at jeg havde mavesår. Jeg fik udskrevet nogle piller, som havde en minimal virkning. Efter 7 år i den tilstand gik jeg til den nye læge, jeg havde fået i mellemtiden. På det tidspunkt var jeg ikke i stand til at gå 50 meter med hunden, uden at knække sammen af smerter. I første omgang kom jeg ind til en praktikant, der ikke mente jeg fejlede noget alvorligt, så han gav mig en tid 14 dage senere. Det kunne jeg dog ikke vente på, så jeg mødte hos lægen igen næste morgen i perioden uden tidsbestilling. Nu havde jeg det endnu ringere. Da lægen så farven på den urinprøve jeg aflagde, konstaterede hun, at jeg havde galdesten.

Jeg vil anbefale, at man begynder at overveje sin situation, inden man på den hårde måde ender med at forlade arbejdsmarkedet. Tænk over, hvad der er hovedårsagerne til, at man ønsker at forlade arbejdspladsen. Ønsker man virkelig at stoppe helt med at arbejde her og nu, eller skal man bare finde sig et andet mere afslappende arbejde på nedsat tid.

Når man planlægger det kommende frie liv, at det vigtigt at man har fået et overblik over det årlige forbrug, og hvad man har af opsparet formue. Når man vurderer hvor mange år, man har opsparing til at klare sig, så husk at indregne store renoveringer af boligen, og kommende nye biler.

Når man står i en butik og kigger på en vare, der dybest set ikke er nødvendig, er det godt at tænke på, at 1 krone sparet, er 2 kroner tjent. Det skal forstås på den måde, at man skal tjene 2 kroner i lønindkomst, for at man kan bruge 1 krone efter skat. Når man står og kigger på et dyrt stykke tøj, så tænk på at du skal tjene dobbelt så meget som det koster, for at have tjent til at købe det.

FIRE

Finansiel uafhængighed er nu blevet noget man skriver om, og ikke bare noget man gør. Fænomenet hedder på nettet FIRE (financial independence retire early).

Mit første gode råd er, at man skal have styr på hvad man bruger ens indkomst på. Man kan f.eks. bruge online værktøjet spiir.

Start med at se på om alle løbende abonnementer virkelig er nødvendige, og om nogen af dem kan forhandles ned i pris.

Jeg har tidligere haft et prøveabonnement på Penge & Privatøkonomi. Da jeg ville opsige abonnementet, blev jeg automatisk tilbudt rabat, hvis jeg forlængede det. Det krævede ikke engang en forhandling pr. telefon for at opnå rabat her. Jeg afsluttede dog abonnementet, imens jeg tænkte på alle dem, der bare betaler fuld pris, uden at opdage den mulige rabat. Et andet eksempel er, at min svigerfar ringede til Viasat og sagde, at han ville opsige abonnementet, for det var blevet for dyrt. Resultatet blev, at mine svigerforældre betaler halvdelen af listeprisen uanset hvilken pakke de har i resten af den tid, de er kunder hos Viasat.

Når man ringer for at få rabat på et abonnement, skal man igennem til fastholdelsesafdelinge (typisk et valg med at overveje at opsige abonnement).