Gødning

Den nemmeste gødning at bruge er kunstgødning. Det omtales normalt som NPK gødning. De tal, der står efter NPK fortæller hvor mange procent af gødningen, der er hver af delene. De sidste procenter, der ikke er redegjort for, er fyldstof.

Kvælstof (N) er vigtig for stilke og blades vækst. For lidt kvælstof resulterer i gule blade. For meget kvælstof resulterer i en ranglet vækst.

Fosfor (P) er vigtigt for røddernes udvikling.

Kalium er vigtigt for fotosyntesen og vandoptaget. Mangel på Kalium giver samme symptomer som vandmangel.

Jeg blander min egen gødning, da der er en del penge at spare på det. Jeg bruger Pioner NPK(Mg) Makro Blå, der er en 14-3-23(3) gødning. Derudover har den 3,9% svovl. Det opløses i lunt vand i forholdet 1:10. Der tilsættes 1 promille Pioner Mikro med Jern. Pioner Mikro med Jern indeholder alle de basale mikronæringsstoffer (Bor (B) 0,23%, Kobber (Cu) 0,14%, Jern (Fe) 1,32%, Mangan (Mn) 0,50%, Molybdæn (Mo) 0,05%, Zink (Zn) 0,18%), som planter normalt kan trække op fra jorden. Da disse næringsstoffer ikke findes i opfræst højmose (sphagnum), eller hvad man nu bruger til at fastholde rødderne på planterne, skal disse næringsstoffer tilføres via vandet for at undgå, at der opstår mangeltilstande for planterne.
Jeg har ikke fundet er forhandler af Pioner, der sælger til private.Hvis du selv vil blande gødning til væksthusbrug, må du finde et alternativ mærke, der har de samme produkter. Husk at NPK gødningen skal være krystallisk, så kan den nemt opløses i vand.