"Drivhuset" tømt

Her til morgen blev tomatplanterne på min overbyggede terrasse ryddet. Tomaterne voksede alligevel ikke mere, og den sidste håndfuld tomater, der ikke var ordentlig modne kommer med ind i køkkenet og ligge. Der er ikke dem alle der modner, og de bliver slet ikke af samme kvalitet som dem, der får rigeligt med sol midt på sommeren, men de skal alligevel ikke gå til spilde.

Det har ikke været en prangende høst af tomater, men trods alt hæderlig, når man tænker på at foråret kom sent, og sommeren var kold. Så er det ikke optimalt at have tomater og peberplanter på noget, der i foråret kun var en halvt lukket terrasse. Det var noget hen på efteråret, inden den blev helt lukket med en port.

Til vinter skal jeg i gang med at afrense det gamle træværk, der ligger fra et drivhus, så jeg til foråret kan komme i gang med at bygge et rigtigt drivhus. Det giver meget bedre betingelser for dyrkningen, og jeg skal ikke tænke på om det nu kan lade sig gøre at dyrke de forskellige afgrøder under de givne forhold.

Efterårspløjet

Nu er efterårsgulerødderne og blegsellerierne høstet, og køkkenhaven er blevet efterårspløjet. Der er forskellige filosofier med hvor meget man skal vende jorden, men i dette tilfælde var det absolut det bedste. Jorden var grøn af frøukrudt, der skulle fjernes inden det smed frø.

Gulerødderne er lagt i et par spande med sand. Så holder de sig friske hele vinteren.

Det var egentlig for tidligt at høste blegsellerierne, men nu skulle der pløjes, og der var rigeligt med topper at snitte i stykker til nedfrysning. Blegselleri fryser jeg ned i 4L poser, som jeg så tager lidt fra hver gang de skal bruges i en gryderet.

Ærtesæson snart ovre

Ærtesæsonen nærmer sig nu sin afslutning. Konklusionen er, at til næste år skal der sås flere hold ærter med cirka 3 ugers mellemrum, så sæsonen bliver længere. Problemet med at have flere hold ærter er dog, at første hold får lidt orm, andet hold får flere orm og tredje hold blive invaderet af orm fra ærterne er helt små. Det vil jeg forsøge at forebygge ved at plante de forskellige hold ærter med god afstand i køkkenhaven. En anden ændring i produktionen bliver, at alle ærter bliver forspiret inde og får lov at stå i små potter, til de har lidt størrelse. På den måde er der længere tid til at få spiret og fjernet ukrudt i køkkenhaven inden udplantning, og afgrøderne har et forspring i forhold til ukrudtet. Det er meget nemmer at holde skidtet nede, når afgrøderne er de største. Det er meget sværrer at holde rent imens man venter på at der kommer et eller andet op af jorden, imens ukrudtet bare gro løs.

John Seymour

John Seymour (f. 1914 - d. 2004) har skrevet mange bøger, men er mest kendt for de klassiske bøger "Håndbog i Selvforsyning" og "Den selvforsynende Have", der nu er kommet i reviderede udgaver under titlerne "Den nye komplette håndbog i Selvforsyning" (ISBN13: 9788702093032), og "Den nye selvforsynende Have" (ISBN13: 9788702083347). I bogen om selvforsyning er der tilføjet nyt materiale, men bogen om udnyttelse af haven til dyrkning af mad er stort set kun opdateret ved at der er markeret hvilke stoffer, der ikke længere er lovlige at benytte i Danmark.

Jeg går ind for John Seymours livssyn omkring så vidt muligt at være selvhjulpet, men jeg har dog mere sympatis for det teknologiske fremskridt end han giver udtryk for. Nu var han også født i en anden tid, så det kan være årsagen til hans modvilje imod industrialisering og forbrugssamfund. Jeg er selv modstander af brug og smid væk kulturen, men hvis alle havde samme privatøkonomi som jeg har, var der nogle banker, der ikke kunne leve af at låne penge ud.

Der er som sådan ikke noget enestående ved indholdet af John Seymours bøger, det er hans humor, der gør dem unikke. Det er også spændende med indspark af hans holdninger, selvom jeg ikke altid er enig i alt. Grundideerne om at man skal holde den jord man dyrker i balance er jeg dog enig i.

Bøgerne er relativt billige at bestiller via Internettet, og der er til mange timers underholdning i dem, så jeg vil klart anbefale at man køber dem begge. Det ser pænere ud at de står på hylden i hardback udgave, end at man har skaffet en dårligt indskannet kopi som pdf. Det er bøger, man med garanti jævnligt vil tage ned fra hylden for lige at læse et par sider i.

 

Høster

Det er nu endelig tid til at høste afgrøder i køkkenhaven. Der er i de sidste 14 dage blevet høstet ærter, og der er vel til en uge endnu i dem. Ærteplanterne er kommet for tæt på en række løg, så planterne bliver fjernet så snart der ikke er flere bælge. Det gør også lugearbejdet nemmere, at der ikke længere er så mange afgrøder at tage hensyn til.

Et trick til når løgene flækker i bunden, og dermed ikke er egnede til tørring og almindelig vinteropbevaring er, at man kan skære dem op i den størrelse man nu plejer at bruge i gryderetter, og så nedfryse løgene i passende portioner. På den måde bliver en afgrøde, der ellers hurtigt ville gå til, til den sikre ressource igennem hele vinteren.