Peberplanter spiret

En af de største peberplanter
En af de største peberplanter

Jeg såede peberplanterne i starten af februar, da frøene spirer langsomt, og planterne udvikler sig langsomt. Ivrige clilidyrkere vil så frøene allerede omkring Jul. Jeg har ikke mulighed for at give planterne så meget kunstigt lys som så tidlig såning vil kræve. Almindelig peber kan også sagtens nå at udvikle sig, hvis de bliver sået en gang i løbet af februar. De skal nok nå at være klar til udplantning i starten af maj.

En såkasse gøres klar ved at der kommer et lag sphagnum i, der trykkes let samme. Man kan vælge at købe speciel såjord, men jeg bruger nu bare en almindelig god sphagnum. En såjord skal udmærke sig ved, at det er meget små fragmenter af sphagnum, der er brugt til den, og sphagnumen skal kun være let gødet. For kraftigt gødet sphagnum kan svide rødderne og lidt mager jord motiverer planterne til at stikke rødderne længere ud for at finde næring. Jorden vandes godt igennem med bruser, uden at alt sejler rund. Kassen skal derefter hvile sig i en halv times tid. Der drysses frø tyndt ud, der skal have god jordkontakt. Kassen dækkes med ca. 2 mm sand. Kassen stilles lunt med et stykke flamingo over. Kassen tilses dagligt for om den er fugtig nok, og om der er spirer på vej op. De første spirer bør vise sig efter ca. 8 dage. Kassen skal have flamingoen af og frem i lyset en dag eller to efter de første spirer viser sig. Ellers strækker spirerne sig for meget for at finde lys.

Der er normalt stor spredning i hvordan peberfrø spirer, men jeg er endt med ekstra stor spredning i år. Jeg har hældt flere forskellige sjatter frø i den samme kasse.

Det bliver nødvendigt at fiske de største planter op af såkassen nu, og lade de resterende udvikle sig noget længere tid, inden de bliver priklet. Der er ikke nok store planter i forhold til det antal pæne planter, der skal være til udplantning i drivhuset.

En af de mindste peberplanter
En af de mindste peberplanter