Peberplanter spiret

En af de største peberplanter
En af de største peberplanter

Jeg såede peberplanterne i starten af februar, da frøene spirer langsomt, og planterne udvikler sig langsomt. Ivrige clilidyrkere vil så frøene allerede omkring Jul. Jeg har ikke mulighed for at give planterne så meget kunstigt lys som så tidlig såning vil kræve. Almindelig peber kan også sagtens nå at udvikle sig, hvis de bliver sået en gang i løbet af februar. De skal nok nå at være klar til udplantning i starten af maj.

En såkasse gøres klar ved at der kommer et lag sphagnum i, der trykkes let samme. Man kan vælge at købe speciel såjord, men jeg bruger nu bare en almindelig god sphagnum. En såjord skal udmærke sig ved, at det er meget små fragmenter af sphagnum, der er brugt til den, og sphagnumen skal kun være let gødet. For kraftigt gødet sphagnum kan svide rødderne og lidt mager jord motiverer planterne til at stikke rødderne længere ud for at finde næring. Jorden vandes godt igennem med bruser, uden at alt sejler rund. Kassen skal derefter hvile sig i en halv times tid. Der drysses frø tyndt ud, der skal have god jordkontakt. Kassen dækkes med ca. 2 mm sand. Kassen stilles lunt med et stykke flamingo over. Kassen tilses dagligt for om den er fugtig nok, og om der er spirer på vej op. De første spirer bør vise sig efter ca. 8 dage. Kassen skal have flamingoen af og frem i lyset en dag eller to efter de første spirer viser sig. Ellers strækker spirerne sig for meget for at finde lys.

Der er normalt stor spredning i hvordan peberfrø spirer, men jeg er endt med ekstra stor spredning i år. Jeg har hældt flere forskellige sjatter frø i den samme kasse.

Det bliver nødvendigt at fiske de største planter op af såkassen nu, og lade de resterende udvikle sig noget længere tid, inden de bliver priklet. Der er ikke nok store planter i forhold til det antal pæne planter, der skal være til udplantning i drivhuset.

En af de mindste peberplanter
En af de mindste peberplanter

Det går fremad

Drivhus... med at bygge drivhus. Lige nu venter jeg på at det bliver vindstille og tørvejr i et par dage, så jeg kan få sat glas i.

Konstruktionen er lavet med en bærende struktur inderst. Det drivhus, der blev pillet ned, havde en bærende konstruktion af jern, men mit lille projekt er lavet i træ.

Forbereder sæsonen

Det er blevet tid til at forberede sæsonen.

Potte med svamp Jeg har fundet lageret af frø frem, og har fundet ud af, at det ikke er nødvendigt at købe nye frø til denne sæson.

Der er lagt en slagplan for hvad der skal være i drivhuset, ud fra hvad der er tilbage i fryseren. Der skal dyrkes flere peber og tomater, og færre agurker.

Jeg har stadig de fleste af de frø, jeg fik fra Dansk Supermarkeds kampagne sidste år. Da fik jeg dem så sent, at det var for sent at så dem sidste år.

Der er blevet udvalgt en god del af de frø, der kom fra Dansk Supermarked sidste år, hvor jeg vil forsøge at dyrke tingene i plasticspande. I år bliver mine forsøg mest noget, der kan bruges som urban gardening.

Jeg såede 6 kerner vårsalat for en uge siden. Hvis der kommer andet end svamp ud af forsøget, kommer der en artikel om det.

Hvis vårsalat skal dyrkes udendørs, skal det sår sidst på sommeren eller først på efteråret. Så er de klar først på foråret.

Varierende frugtstørrelse

CherrytomaterDer er stor variation i størrelsen af frugter fra tomatplanter, der angiveligt skulle være cherrytomater. De 2 frugter i baggrunden på billedet kommer fra en plante af et frø fra Dansk Supermarkeds køkkenhave kampagne. Det skulle være cherrytomater ifølge beskrivelsen, men frugterne er absolut ikke den forventede størrelse. Den største på billedet er 5,5 cm i diameter. Til sammenligning har jeg lagt en af de største frugter fra en tomatplante, der faktisk holder sig til at få frugter i cherrystørrelse i forgrunden.

Der er som sådan ikke noget galt med de store tomater, og planterne er ved at bukke sammen under vægten af tomater, der mangler at modne. Men Dansk Supermarked har valgt at se på prisen på frø, frem for om de er hvad de bliver solgt for at være.

Alternativ varmemåtte

Alternativ varmemåtteJeg har set, at man kan købe varmemåtter til at varme lidt på sphagnumen imens frøene bliver spiret og imens planterne er spæde. På det danske marked findes for eksempel Nelson Varmemåtte, som kan købes forskellige steder for 200 - 250 kr. Der findes også diverse modeller på eBay til lidt billigere penge. Dem vil jeg dog ikke efterlade med strøm på uden overvågning. Nelson Varmemåtte bruger 20W, så den koster næsten 1 kr i drift i døgnet. Hvis det er billige frø man vil spire, kan det altså hurtigt blive en dyr løsning. Hvis man spirer nogle dyre frø, er der god fornuft i at investere i en spiremåtte. Hvis man har indkøbt specielle skunkfrø til flere 100 kr pr. stk (jeps - det er lovligt at sælge, købe og besidde disse frø, det er først i det øjeblik de spirer, de er ulovlige), vil man sikkert vælge at købe det helt store grow udstyr til dem, forhandles samme steder som frøene.
Min løsning på at spire billige frø, der kræver lidt ekstra varme er at stille dem på badeværelsesgulvet med gulvvarme i et hjørne, hvor der er godt lunt og kassen ikke står i vejen. Med en plade flamingo hen over kassen bliver der lige tilpas lunt og fugtigt til spiring af frø.
Man skal altså huske at tænke på, hvor meget man investerer i at spire sine frø. Mit behov bliver dækket ved at bruge gulvarme og et stykke flamingo. Når frøene er spiret, bliver kasserne flyttet til et bord, der står lunt og lyst, hvor daglængden først på året bliver forlænget med LED vækstlys.
Andre vil sikkert have glæde af en spiremåtte, hvis man skal spire lidt dyrere frø.