Årets drivhus

Her er et billede af, hvordan mit drivhus ser ud i år.

Mit drivhus med tomater
Mit drivhus med tomater

 Plantesækkene er købt i Billig Blomst. Der var corona-kaos, da jeg skulle have fat i plantesække her i foråret. Folk var aggressive i butikkerne, da mange mente, at de havde førsteret til at have god plads omkring sig. Derfor blev jeg hjemme så meget som muligt i den periode.

Tomatplanterne er af sorterne Cherry Favorita og Cherry Sweet Million.

Jeg har tidligere klemt 3 tomatplanter på hver plantesæk, men har i år kun sat 2 planter pr. sæk. Planterne fylder stadig sækkene godt ud, og planterne er blevet kraftigere i år end tidligere.

Agurkeblomster

Hanblomst
Hanbloms

Vi er nu kommet til agurkesæsonen (bogstaveligt talt), og jeg vil derfor vise lidt billeder af agurkeblomster.

Hunblomst
Hunblomst

 Hanblomster kendes på, at de sidder på en kort glat stilk. Hunblomster sidder for enden af en lille agurk. De første 2 billeder er af drueagurker.
Hanblomster fjernes så snart de kan genkendes, når agurker dyrkes i drivhus.

 

Futurablomst
Futurablomst

 Det sidste billede er af en Futura agurk. Sorten Futura er en F1 sort, og er kendetegnet ved, at de kun sætter hunblomster. Futura er den enestr sort almindelige agurk, jeg kan anbefale. For at være helt sikker på at man får den rigtige sort, må man ud og købe en lille pose frø med nogle få kerner til en formue. Hvis man køber Futura planter som udplantningsklare, skal der være en stiketiket i, der fortæller at der er tale om Futura sorten.

Det går fremad

Drivhus... med at bygge drivhus. Lige nu venter jeg på at det bliver vindstille og tørvejr i et par dage, så jeg kan få sat glas i.

Konstruktionen er lavet med en bærende struktur inderst. Det drivhus, der blev pillet ned, havde en bærende konstruktion af jern, men mit lille projekt er lavet i træ.

Peberplanter spiret

En af de største peberplanter
En af de største peberplanter

Jeg såede peberplanterne i starten af februar, da frøene spirer langsomt, og planterne udvikler sig langsomt. Ivrige clilidyrkere vil så frøene allerede omkring Jul. Jeg har ikke mulighed for at give planterne så meget kunstigt lys som så tidlig såning vil kræve. Almindelig peber kan også sagtens nå at udvikle sig, hvis de bliver sået en gang i løbet af februar. De skal nok nå at være klar til udplantning i starten af maj.

En såkasse gøres klar ved at der kommer et lag sphagnum i, der trykkes let samme. Man kan vælge at købe speciel såjord, men jeg bruger nu bare en almindelig god sphagnum. En såjord skal udmærke sig ved, at det er meget små fragmenter af sphagnum, der er brugt til den, og sphagnumen skal kun være let gødet. For kraftigt gødet sphagnum kan svide rødderne og lidt mager jord motiverer planterne til at stikke rødderne længere ud for at finde næring. Jorden vandes godt igennem med bruser, uden at alt sejler rund. Kassen skal derefter hvile sig i en halv times tid. Der drysses frø tyndt ud, der skal have god jordkontakt. Kassen dækkes med ca. 2 mm sand. Kassen stilles lunt med et stykke flamingo over. Kassen tilses dagligt for om den er fugtig nok, og om der er spirer på vej op. De første spirer bør vise sig efter ca. 8 dage. Kassen skal have flamingoen af og frem i lyset en dag eller to efter de første spirer viser sig. Ellers strækker spirerne sig for meget for at finde lys.

Der er normalt stor spredning i hvordan peberfrø spirer, men jeg er endt med ekstra stor spredning i år. Jeg har hældt flere forskellige sjatter frø i den samme kasse.

Det bliver nødvendigt at fiske de største planter op af såkassen nu, og lade de resterende udvikle sig noget længere tid, inden de bliver priklet. Der er ikke nok store planter i forhold til det antal pæne planter, der skal være til udplantning i drivhuset.

En af de mindste peberplanter
En af de mindste peberplanter

Varierende frugtstørrelse

CherrytomaterDer er stor variation i størrelsen af frugter fra tomatplanter, der angiveligt skulle være cherrytomater. De 2 frugter i baggrunden på billedet kommer fra en plante af et frø fra Dansk Supermarkeds køkkenhave kampagne. Det skulle være cherrytomater ifølge beskrivelsen, men frugterne er absolut ikke den forventede størrelse. Den største på billedet er 5,5 cm i diameter. Til sammenligning har jeg lagt en af de største frugter fra en tomatplante, der faktisk holder sig til at få frugter i cherrystørrelse i forgrunden.

Der er som sådan ikke noget galt med de store tomater, og planterne er ved at bukke sammen under vægten af tomater, der mangler at modne. Men Dansk Supermarked har valgt at se på prisen på frø, frem for om de er hvad de bliver solgt for at være.